top of page
Avrupa-Dayanişma-Programi-2-1.jpg

ESC-Humanitarian Aid Programı Nedir?

“European Voluntary Humanitarian Aid Corps” veya Türkçe adıyla “Avrupa Gönüllü İnsani Yardım Programı” Avrupa Komisyonu tarafından 2022 yılında uygulamaya konan yeni bir uluslararası gönüllülük programıdır. Bu program kapsamında 18-35 yaş (bu yaşlar dahil) arasındaki gençler, Avrupa Birliği dışındaki ülkelerde 2-12 ay arasındaki sürelerle insani yardım operasyonlarını destekleyen gönüllülük faaliyetlerine katılabilecekler. 

Gönüllülerin emniyeti ve güvenliği öncelikli olduğu için program kapsamında çatışma alanlarında veya aşırı acil durumlarda faaliyetler bulunulmayacaktır. Program kapsamında sadece faaliyet bölgesinde yaşanan bir felaketin ardından (deprem, savaş, doğal afet vb.) yeniden yapılanma aşamasında toplulukları destekleyecek veya dayanıklılıklarını artırmalarına yardımcı olunacak faaliyetler gerçekleştirilecektir. Avrupa Dayanışma Programı’ndan farklı olarak European Voluntary Humanitarian Aid Corps Programı’na başvurabilmeniz için Avrupa Komisyonu’nun sağladığı eğitimleri Avrupa Gençlik Portalı üzerinden almanız ve başarıyla tamamlamanız gerekmektedir. Bu eğitimin amacı insani yardım gönüllüsü olarak gereken bilgi ve becerileri kazanarak edineceğiniz deneyimden en iyi şekilde yararlanmanızı sağlamaktır.

Gönüllüye Hangi Destekler Sağlanıyor?

European Voluntary Humanitarian Aid Corps projeleri kapsamında gönüllülere aşağıdaki destekler sunulmaktadır. Aşağıda belirtilen tüm desteklerin sağlanması projeler kapsamında yasal bir zorunluluktur ama bu desteklerin nasıl karşılanacağı ve içeriğinin nasıl olacağı projenin, ev sahibi kuruluşun ve gideceğiniz ülkenin koşullarına göre değişmektedir. Bu nedenle projeye kabul edilmeden önce lütfen aşağıdaki desteklerin detaylarını ev sahibi kuruluştan (örneğin video mülakatı sırasında) öğrenin.

Seyahat Desteği
Projenin gerçekleşeceği ülkeye gidiş-dönüş seyahat masraflarınız için size ödeme yapılır. Projeye kabul edildiğinizde genellikle ev sahibi kuruluş gidiş biletini sizin almanızı bekler ve proje yerine vardığınızda orijinal bilet, fatura, uçuş kartı vb. belgeler karşılığında size geri ödeme yapar.

Konaklama Desteği
Ev sahibi kuruluş size gönüllü evinde, yurtta veya bir aile yanında konaklama desteği sağlar. Ayrıca bu konaklama yerinin elektrik, su, ısınma vb. temel ihtiyaç masrafları da yine ev sahibi kuruluş tarafından karşılanır. Konaklama yerinde internet sağlanması zorunlu değildir. Ev sahibi kuruluş size dilerse bu desteği ücretsiz olarak verebilir ama vermediği durumlarda siz evdeki diğer gönüllülerle birlikte ortak bir internet hizmeti satın alabilirsiniz. Konaklama için lüks koşullar beklememeniz önerilir ama konaklamanın temiz ve gönüllü için güvenli bir yerde olması, ev sahibi kuruluşun uyması gereken yasal bir zorunluluktur.

Yemek Desteği
Çoğunlukla size bunun için proje bütçesinden bir miktar ödeme yapılır (ev sahibi kuruluşun bulunduğu yerdeki şartlara göre değişen bir miktar) ve 3 öğün yemek masraflarınızı buradan karşılamanız istenir. Bunun yerine ev sahibi kuruluş size doğrudan 3 öğün yemek sağlayabilir ya da iki öğün için yemek ödemesi ve bir öğün doğrudan yemek temini (örneğin ofiste öğle yemeği) gibi durumlar da olabilir. Bazı kuruluşlar doğrudan size mutfak erzağı da alabilir.

Yerel Ulaşım Desteği
Kabul edildiğiniz projenin faaliyetleri süresince konaklama yeriyle faaliyet yeri (örn. Ev sahibi kuruluşun ofisi) arasındaki yerel ulaşım giderleri yine proje kapsamında ev sahibi kuruluş tarafından karşılanır. Eğer bu mesafe çok uzak bir mesafe değil ise o zaman bu destek verilmeyebilir ve ofise yürüyerek gidip gelmeniz istenir. Eğer yerel ulaşım için otobüs, tren, metro vb. bir ulaşım aracı kullanıyorsanız bu araç için yaptığınız/yapacağınız ödemelerde yine karşılanmaktadır. Bazı ev sahibi kuruluşlar yerel ulaşım için bisiklet vb. araçlar temin etmektedir.

Sağlık Sigortası
European Voluntary Humanitarian Aid Corps projelerine kabul edildiğinizde, program kapsamında faaliyet süresince özel bir sağlık, seyahat ve üçüncü taraf mesuliyet sigortasından yararlanırsınız. Sigorta desteği ücretsiz olarak sunulur ve ayrıca vize başvurusunda bu sigortanızı sunarsınız. Sigorta işlemleri size destek veren gönderen kuruluş tarafından yapılır.

Vize Desteği
Bir projeye kabul edildiğinizde vize ve oturma izni masraflarınızın tamamı proje bütçesinden karşılanmaktadır. Projenin gerçekleşeceği ülkeye gitmek için vize sürecinde ödediğiniz başvuru ücreti, çeviri ücretleri, aracı kuruluş masrafları, sağlık sigortası masraflarınız (eğer ayrı bir sigorta yapmanız gerekirse vb.), vize almak için yaptığınız ulaşım masrafları (örneğin Ankara veya İstanbul’a gitmeniz gerekirse vb.) bunlara birer örnektir. Pasaport çıkarmak için gerekli olan masraf buna dahil değildir. Yaptığınız tüm bu masraflar için almış olduğunuz fatura, dekont, fiş vb. belgelerin asıllarını size ödeme yapacak olan kuruluşa (ev sahibi veya gönderen) teslim etmeniz gerekmektedir. Ayrıca o ülkeye gittikten sonra vize dışında oturma izni için başvuru yapmanız gerekirse, yine bu masraflarda proje kapsamında karşılanmaktadır.

Dil Eğitimi Desteği
European Voluntary Humanitarian Aid Corps Programı kapsamında en az 3 ay olmak üzere gittiğiniz ülkenin dil kursuna katılmanız beklenir. Dil desteğinin Avrupa Komisyonu’nun sağladığı çevrimiçi dil desteği platformundan sağlanamaması durumunda, bu dil kursu da yine size ücretsiz olarak ev sahibi kuruluş tarafından sağlanır. Dil kursu ev sahibi kuruluştaki bir gençlik çalışanı tarafından ücretsiz sağlanabildiği gibi profesyonel bir dil kursu veya özel eğitmen tarafından da verilebilir.

Cep Harçlığı Desteği
European Voluntary Humanitarian Aid Corps projelerinde yukarıdaki tüm desteklerin yanı sıra ayrıca size aylık cep harçlığı ödemesi yapılır. Bu ödemeyi konaklama, yemek, yerel ulaşım vb. masraflarınız için değil sadece kişisel harcamalarınız için kullanmanız beklenir. Ev sahibi kuruluş konaklama, yemek, yerel ulaşım vb. ihtiyaçlarınızı karşılayıp ödemelerinizi yaptıktan sonra ayrıca size cep harçlığı ödemesi de yapar. Bu tutar ülkeden ülkeye değişmekte ve günlük olarak hesaplanmaktadır.

Projelere Katılmak için Şartlar Nelerdir?

European Voluntary Humanitarian Aid Corps projelerine katılabilmek için öncelikli şart faaliyetin başladığı gün itibari ile 18-35 yaş (bu yaşlarda dahil) aralığında olmanızdır. Normal ESC Gönüllülük Projelerinden farklı olarak Avrupa Gençlik Portalı’nda bulunan insani yardım eğitimlerini tamamlamanız ve eğitim sonunda bulunan çevrimiçi sınavı başarıyla geçmeniz gerekmektedir. Sınavı başarılı bir şekilde tamamlamanız durumunda Milano (İtalya), Madrid (İspanya), Bochum (Almanya) veya Lyon’da (Fransa) 5 günlük yüz yüze eğitime davet edileceksiniz. Ardından da gönüllü havuzunda yer almaya hak kazanmış olacaksınız ve projelere başvuru yapmaya başlayabilirsiniz.

Bunun dışında yabancı dil bilme, öğrenci olma veya üniversite mezunu olma vb. hiçbir şart bulunmamaktadır. Fakat almanızın zorunlu olduğu eğitimlerin ve sınavın dilinin İngilizce, Fransızca ya da İspanyolca olacağını unutmayınız.

Projelere Nasıl Başvuru Yapılır?

Öncelikle Avrupa Komisyonuna ait Youth Portal üzerinden kayıt yaptırmanız veya daha önce kayıt yaptıysanız giriş yapmanız gerekmektedir. Youth Portal’a BURADAKİ bağlantıdan ulaşabilirsiniz. Daha sonra derneğimiz tarafından hazırlanan BURADAKİ bilgi paketinde gösterilen adımları takip ederek başvurularınızı yapabilirsiniz.

Genel olarak “European Voluntary Humanitarian Aid Corps” veya Türkçe adıyla “Avrupa Gönüllü İnsani Yardım Programı” hakkında bilmeniz gerekenler yukarıda açıklanmıştır. Ayrıca aklınıza takılabilecek sorular ve diğer tüm hususlar için yeskadernegi@gmail.com adresinden veya

0533 346 41 32numaralı telefondan  bizlere ulaşabilirsiniz.

bottom of page